Sidebar

 

Projekto vykdytojas – Vilniaus universitetas

Projekto vadovas – Prof. Virginijus Barzdaeu

Projekto pavadinimas – „Poliarimetrinė netiesinė mikroskopija biomedicininiams tyrimams ir vėžio diagnostikai“

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis pagal priemonės Nr.01.2.2-LMT-K-718 veiklą „Tiksliniai moksliniai tyrimai sumanios specializacijos srityje“.

Projekto įgyvendinimo pradžia – 2019 m. sausio mėn.; pabaiga – 2021 gruodžio mėn.



Santrauka:

Projektu siekiama sukurti naujas netiesinės mikroskopijos technologijas ir jų biomedicininius taikymus vėžio diagnostikai ir audinių vaizdinimui. Jis atneš į Lietuvą naują ekspertinę biovaizdinimo patirtį, išplėtos naujausias mikroskopijos vaizdinimo technologijas ir vystys naujus vėžio aptikimo metodus, skirtus klinikinei patologijai. Bus sukurtas originalus daugiamodžio netiesinio poliarizacinio mikroskopo prototipas, inicijuojant patentabilias technologijas ir atveriant naujas komercializacijos galimybes. Netiesinė mikroskopija išplės ultrasparčių lazerių pritaikymo sritis, o tai aktualu šalies verslo įmonėms. Sukurti nauji trimatės netiesinės poliarimetrijos matavimo metodai bus integruoti su nauja vaizdų analizės programine įranga ir panaudoti audinių tyrimams bei diagnozuojant vėžį. Poliarimetrinio vaizdinimo galimybės bus įdiegtos antros (SHG) ir trečios (THG) harmonikos generacijos bei daugiafotonio žadinimo fluorescencijos (MPF) mikroskope. SHG režimas atskleis tarpląstelinio matrikso pokyčius, THG charakterizuos vėžines ląsteles, o MPF nustatys fiziologinę audinių būseną. Daugiamodė netiesinė mikroskopija bus naudojama įvairių žmogaus vėžio audinių bei gyvūnų vėžio modelio diagnostiniuose tyrimuose. Vėžio metastazių kilmės mechanizmai bus tiriami nustatant tarpląstelinio matrikso struktūrą audinyje bei ją susiejant su vėžinių ląstelių lokalizacija ir išplitimu. Skirtingos strategijos bus išbandomos siekiant kontroliuoti matrikso persitvarkymą ir tokiu būdu mažinti metastazių tikimybę. Bus kuriami nauji žymekliai, „harmonoforai“ ir audinių žymėjimo protokolai. Porfisomos ir aukštynkeitės nanodalelės bus išbandomos kaip dvigubos paskirties teranostiniai žymekliai in vitro ir in vivo diagnostikai ir fotocitotoksiniam poveikiui sukelti. Projektas suteiks naujos informacijos apie audinių pokyčius siekiant tikslesnės vėžio diagnostikos ir efektyvesnio gydymo.

Moksliniai tyrimai bus vykdomi Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centre.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos