Sidebar

TREČIOSIOS OPTINĖS HARMONIKOS, GENERUOJAMOS ORE FEMTOSEKUNDINIAIS LAZERIO IMPULSAIS, SAVYBIŲ TYRIMAS

eu

Projekto tikslas ir uždaviniai:

Susipažinti su laboratorijoje esančios įrangos ir prietaisų veikimo principais bei išmokti jais naudotis (femtosekundinės trukmės impulsus generuojančia lazerine sistema, sinchroniniu stiprintuvu, šviesolaidiniais matomos ir infraraudonosios srities spektrometrais, lazerio spinduliuotės energijos ir galios matuokliais, programine įranga eksperimentinių matavimų automatizavimui ir pan.).

Surinkti ir optimizuoti trečiosios optinės harmonikos generavimo femtosekundiniais lazerio impulsais grandinę, tam naudojant fokusuotus femtosekundinius lazerio impulsus. Grandinės optimizavimas bus vykdomas, parenkant lazerio impulsų fokusavimo sąlygas, jų energiją, bei poliarizaciją.

Ištirti trečiosios optinės harmonikos charakteristikų (dažninio ir erdvinio spektrų bei generacijos efektyvumo) priklausomybes nuo žadinančių impulsų energijos, intensyvumo bei poliarizacijos, naudojant įvairaus fokuso ilgio fokusuojančius lęšius.

Duomenų apdorojimas ir analizė, grafikų braižymas, ataskaitos rengimas.

Šių uždavinių sprendimas studentui ne tik suteiks žinių ir praktinių įgūdžių, būtinų darbui su lazeriais, lazerio impulsais kuriamais plazmos filamentais, trečiosios optinės harmonikos generavimo ir jos detektavimo bei charakterizavimo technologijomis, bet ir padės geriau suprasti galingų šviesos impulsų ir plazmos sąveikos mechanizmus bei leis patikrinti alternatyvius jau egzistuojančius ar tik kuriamus teorinius modelius, aprašančius trečiosios optinės harmonikos generaciją. Taigi, vykdydamas šį projektą, studentas įgis daug praktinių žinių ir pakels savo kvalifikaciją, kas žymiai  pagerins jo pasirengimą tolimesnėms studijoms bei būsimam darbui lazerinėse kompanijose ar mokslinėse institucijose.


Projekto trukmė: 2019 liepos 1 d. – 2019 rugpjūčio 31 d.


Studentas: Ivona Juchnevičiūtė


Vadovas: Virgilijus Vaičaitis

 

Projektas bendrai finansuotas iš Europos socialinio fondo lėšų (projekto Nr. 09.3.3.‐LMT‐K‐712‐15‐0032) pagal dotacijos sutartį su Lietuvos mokslo taryba (LMTLT).

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos