Sidebar

LMT finansuojamas Mokslininkų grupių projektas

Projekto Nr. S-MIP-23-23              

Projekto pavadinimas: „Didelio pasikartojimo dažnio derinamo bangos ilgio UV-VIS femtosekundinės lazerinės sistemos kūrimas“.

Projekto vykdymo laikotarpis: nuo 2023-06-01 iki 2026-05-31.

Projekto mokslinio tyrimo vadovas: dr. Julius Vengelis.

Santrauka: Didelio pasikartojimo dažnio (>50 MHz) ir vidutinės galios femtosekundiniai lazeriai su derinamu bangos ilgiu ultravioletinėje (UV) ir regimojoje (VIS) srityse yra labai reikalingi daugybėje medžiagų apdirbimo ir fundamentinio mokslo taikymų tokių kaip spektroskopija, netiesinė mikroskopija, aukštųjų harmonikų generacija ir medžiagų mokslas. Nepaisant to, šiuo metu sukurta tik keletas tokių sistemų ir tik su santykinai maža vidutine galia arba pasikartojimo dažniu. 

Šio projekto tikslas yra sukurti vatų lygio vidutinės galios didelio pasikartojimo dažnio plačioje spektro srityje derinamo bangos ilgio UV-VIS femtosekundinę lazerinę sistemą. Tai bus pasiekta sukūrus kombinuotą lazerinę sistemą susidedančią iš lazerinio stiprintuvo, harmonikų generatoriaus ir sinchroniškai kaupinamo parametrinio šviesos generatoriaus. Tokia kombinuota sistema savo galimybėmis pranoks bet kurią dabartinę lazerio ar optinio parametrinio generatoriaus sistemą, naudojamą spektroskopijoje, netiesinėje mikroskopijoje, medžiagų moksle ir lazeriniame mikroapdirbime, lyginant jų matavimo / mikroapdirbimo greitį, universalumą, tikslumą ir efektyvumą.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos