Sidebar

2021 m. rugpjūčio 16–27 d. Vilniaus Universiteto Fizikos fakulteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto Molėtų astronomijos observatorijoje vyko virtuali tarptautinė vasaros mokykla „Asteroidų fotometrija“.

Mokyklos tikslas – supažindinti su šiuolaikiniais asteroidų stebėjimo metodais antžeminiais ir kosminiais teleskopais, su naujausiais tyrimų rezultatais ir aktualijomis, paskatinti tarptautinį bendradarbiavimą Europlanet teleskopų tinkle, kuriam priklauso ir VU Molėtų observatorija.

Mokyklos veikloje dalyvavo 22 dėstytojai ir 40 dalyvių iš 32 pasaulio šalių: Argentinos, Austrijos, Belgijos, Bolivijos, Brazilijos, Bulgarijos, Čekijos, Graikijos, Indijos, Irano, Ispanijos, Italijos, Izraelio, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinės Karalystės, Kanados, Kinijos, Kolumbijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Meksikos, Nigerijos, Norvegijos, Peru, Rumunijos, Šri lankos, Tailando, Turkijos, Ukrainos, Vengrijos ir Vokietijos.

Kiekvieną naktį vasaros mokyklos dalyviai nuotoliniu būdu atliko stebėjimus su Molėtų astronomijos observatorijos 35 / 51 cm plataus lauko Maksutovo sistemos teleskopu, dieną klausėsi iškilių mokslininkų paskaitų, o praktinių užsiėmimų metu buvo mokomi, kaip nustatyti asteroidų formą ir dydį.

Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktorė habil. dr. Gražina Tautvaišienė, vadovavusi mokyklos organizavimui, sakė: „Nepasidavėme pandemijai ir pirmą kartą suorganizavome vasaros mokyklą virtualiai. Nors visada malonu susitikti su dalyviais gyvai, tačiau virtualius formatas atskleidė galimybes priimti į mokyklą daugiau dalyvių ir net iš tolimiausių pasaulio šalių. Svarbu ir tai, kad dažnai tik asteroidų paieškomis užsiimantys astronomijos mylėtojai galėjo išmokti nustatyti atklystančių asteroidų dydį ir formą. Tai labai svarbu įvertinant šių klajūnų pavojingumo laipsnį.“

Tarptautinės vasaros mokyklos Molėtų astronomijos observatorijoje organizuojamos jau daugiau kaip dvidešimt metų nuo 1999 m. Šią tarptautinę vasaros mokyklą finansavo Europos komisijos projektas „Europlanet 2024 tyrimų infrastruktūra“, skirtas planetiniams tyrimams Europoje vystyti.

Besidominčius asteroidais kviečiame paklausyti Dr. David Polishook paskaitos: https://www.youtube.com/watch?v=CWaeAIMa1s8

Daugiau informacijos: http://mao.tfai.vu.lt/europlanet2021

Capture min

Capture1 min

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos