Sidebar

Šių metų spalio 4 d. trims mokslininkams buvo sirta Nobelio fizikos premija už sudėtingų fizikinių sistemų tyrimus. Vilniaus universiteto (VU) mokslininkas habil. dr. Bronislovas Kaulakys paaiškina, kuo laureatų atradimai svarbūs ir kitose mokslo srityse, bei kokį vaidmenį fizikai vaidina prognozuojant klimato atšilimą.

Japonų kilmės amerikiečių mokslininkas Syukuro Manabe, dirbantis Prinstono universitete, ir vokiečių mokslininkas Klausas Hasselmannas, dirbantis Maxo Plancko institute, Nobelio premija buvo apdovanoti „už Žemės klimato fizikinį modeliavimą, kiekybinį kintamumo įvertinimą ir patikimą pasaulinio atšilimo prognozavimą“.

Nobelio fizikos premija už „netvarkos ir fliuktuacijų tarpusavio sąryšio fizinėse sistemose, pradedant atomų, baigiant planetų lygmeniu, atradimą“ buvo įteikta ir italui profesoriui Giorgio Parisi, dirbančiam Romos „La Sapienza“ universitete.

 

Mokslininko habil. dr. Bronislovo Kaulakio komentarus apie šių metų fizikinių sistemų tyrimus galite skaityti VU naujienoje:

https://naujienos.vu.lt/vu-ekspertai-padeda-suprasti-kokias-sudetingas-sistemas-istyre-nobelio-fizikos-premijos-laureatai/

 

1076583 742426 1287x836

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos