Sidebar

eu

Projekto Nr. 09.3.3-LMT-K-712-17-0016

Projekto pavadinimas: 

„Naujos kartos mikrolustiniai lazeriai su integruotomis fotoninėmis mikrostruktūromis“

Projekto vykdymo laikotarpis: nuo 2020-04-06 iki 2023-08-31

Mokslinio tyrimo vadovas: prof. Kęstutis Staliūnas

Projekto tikslas: sukurti naujos kartos mikrolustinį lazerį, su ženkliai geresne emituojamo pluošto kokybe esant dideliam galios režimui. Siekiame padidinti spinduliuotės galią bei skaistį 2 eilėmis lyginant su šiuolaikiniais analogais. Tai bus pasiekta išmaniai valdant lauką rezonatoriuje, naudojant integruotus fotoninius metadarinius.

Sumaniam rezonatoriaus laukų valdymui bus sukurtos naujos fotoninių metadarinių gamybos technologijos. Naujas ir perspektyvus metodas yra tolygių sluoksnių nusodinimas, leidžiantis labai tiksliai suformuoti 2D-3D fotoninius kristalus. Šioje užduotyje bus pagaminami padėklai su moduliuotais paviršiais, o plonos daugiasluoksnės dangos bus suformuotos ant jų su skirtinga architektūra ir geometrija. 

Vėliau vyks fotoninių metastruktūrų integracija į mikrolustinio lazerio rezonatorių. Pirmoje projekto pusėje sukurtos fotoninės mikrostruktūros bus integruotos į mikrolustinių lazerių rezonatorius. Dėl tokių struktūrų erdvinio filtravimo savybių lazerio spinduliuotės erdvinės charakteristikos žymiai pagerės. Atskiros fotoninės struktūros bus integruotos projekto koncepcijos bandymo stadijoje. Galutinėje stadijoje jos bus  suformuojamos jau ant esamų komponentų.

Projektas bendrai finansuotas iš Europos socialinio fondo lėšų (projekto Nr. 09.3.3-LMT-K-712-17-0016) pagal dotacijos sutartį su Lietuvos mokslo taryba (LMTLT).

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies. More information