Sidebar

 

01.2.2-LMT-K-718-01-0014

Ateities fotonikos technologijos: ekstremalios šviesos šaltiniai ir jų taikymai

ES

 Projekto vykdytojas – Vilniaus universitetas

Projekto vadovas – Prof. Mikas Vengris

Projekto pavadinimas – „Ateities fotonikos technologijos: ekstremalios šviesos šaltiniai ir jų taikymai“

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis pagal priemonės Nr.01.2.2-LMT-K-718 veiklą „Aukšto lygio tyrėjų grupių vykdomi moksliniai tyrimai“.

Projekto įgyvendinimo pradžia – 2018 m. sausio 8 d.; pabaiga – 2022 sausio 7 d.

 

Santrauka:

Ekstremalios šviesos šaltiniai (EŠŠ) yra naujos kartos lazeriai, generuojantys šviesą, pasižyminčią unikaliomis savybėmis, leidžiančiomis pritaikyti ją mokslinių tyrimų bei medicinos srityse. Tokie lazeriai šiuo metu tik pradeda transformuotis iš mokslinių tyrimų objekto į komercinius tyrimų instrumentus, skirtus platesniam mokslininkų ratui.

Projekto tikslas yra sukurti ir komercializavimui parengtas ir naujais netiesinės optikos metodais pagrįstas ekstremalios šviesos technologijas aukštos energijos, kelių optinių ciklų, plačiajuosčių impulsų generacijai VIS-midIR ruože, grindžiant jas taikomaisiais tyrimais užtikrinančiais šių technologijų patikimumą. Projekto veiklos yra 1) sąveikų tarp optinių medžiagų ir komponentų tyrimai, derinant pažangias metodikas, tokias kaip femtosekundinė spektroskopija, dinaminė skaitmeninė holografija ir šviesos sukelto pažeidimo bei senėjimo tyrimai, ir 2) EŠŠ kūrimas, taikant a) daugiaplokštelines optines schemas didelės energijos kontinuumo generacijai matomoje ir artimoje infraraudonojoje spektro srityje bei b) optinį parametrinį faziškai moduliuotų impulsų stiprinimą vidurinėje infraraudonojoje srityje.

Planuojami projekto rezultatai yra žinios ir technologiniai sprendimai, skirti EŠŠ kūrimui bei taikymui. Jie bus realizuoti kaip patentas Lietuvos valstybiniame patentų biure ir patentine paraiška Europos patentų biure, moksliniai straipsniai recenzuojamuose žurnaluose, pranešimai tarptautinės konferencijose, bei penkios naujai sukurtos ekstremalių šviesos šaltinių bei jų taikymų technologijos.

Moksliniai tyrimai bus vykdomi Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centre.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos