Sidebar

Projekto Nr. 09.3.3-LMT-K-712-24-0127image description

Projekto pavadinimas: Terahercų dažnio spinduliuotės generavimas oro plazmoje, indukuotoje femtosekundiniais Yb:KGW lazerio impulsais

Projekto vykdymo laikotarpis: nuo 2021-07-05 iki 2021-08-31

Projekto studento vadovas: dr. (hp) Virgilijus Vaičaitis

Studentas: Giedrius Balčas

Santrauka: Projekto tikslas –ištirti THz dažnio spinduliuotės, generuojamos femtosekundinio Yb:KGW lazerio impulsais sukurtoje oro plazmoje savybes bei pagrindinių šios spinduliuotės parametrų  priklausomybes nuo eksperimento sąlygų. Siekiant šio tikslo bus atliekami tokie darbai: susipažinta su laboratorijoje esančios įrangos ir prietaisų veikimo principais bei išmokti jais naudotis, surinktas patikimai veikiančią terahercų dažnio spinduliuotės generavimo femtosekundiniais Yb:KGW lazerio impulsais sukurtoje oro plazmoje grandinę, tam naudojant fokusuotus ore bichromatinius (susidedančius iš pirmosios ir antrosios lazerio harmonikų) femtosekundinius lazerio impulsus,  ištirti generuojamos THz dažnio spinduliuotės parametrai ir jų priklausomybės nuo žadinančių impulsų energijos, pasikartojimo dažnio, fokusavimo sąlygų, poliarizacijos bei santykinės fazės tarp pirmosios ir antrosios Yb:KGW lazerio harmonikų.

Siekiamas rezultatas: Šių užduočių vykdymas studentui ne tik suteiks žinių ir praktinių įgūdžių, būtinų darbui su lazeriais, lazerio impulsais kuriamais plazmos filamentais, THz dažnio spinduliuote ir jos generavimo bei detektavimo ir charakterizavimo technologijomis, bet ir padės geriau suprasti fokusuotų lazerio impulsų ir oro sąveikos mechanizmus. Bet to, tikimasi, kad projekto vykdymo metu gauti rezultatai padės  optimizuoti (valdyti) ore generuojamos THz dažnio spinduliuotės spektrinius bei erdvinius parametrus. Taigi, vykdydamas šį projektą, studentas įgis daug praktinių žinių ir pakels savo kvalifikaciją bei kompetenciją, vykdant mokslo tyrimus, kas žymiai  pagerins jo pasirengimą būsimam darbui lazerinėse kompanijose ar mokslinėse institucijose.

Projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 9 prioriteto „Visuomenės švietimas ir žmogiškųjų išteklių potencialo didinimas“ 09.3.3-LMT-K-712 priemonės „Mokslininkų, kitų tyrėjų, studentų mokslinės kompetencijos ugdymas per praktinę mokslinę veiklą“.


Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos