Sidebar

Sveikiname! JUSTINAS GLEMŽA 2020 m. spalio 2 d. apgynė daktaro disertaciją „Šiuolaikinių lazerinių ir šviesos diodų žemadažnio triukšmo spektroskopija” ir įgijo gamtos mokslų srities fizikos krypties daktaro laipsnį.

2020 10 05 disertacija1

Mokslinis vadovas: prof. dr. (HP) Jonas Matukas

Anotacija:

Dabartiniai lazeriniai ar šviesos diodai yra žymiai modernesni lyginant su pirmaisiais prietaisais, tačiau, siekiant išspręsti įtaiso veikos efektyvumą ribojančias problemas, yra ieškoma naujų puslaidininkinių junginių, o jau esamų junginių gamybos technologijos yra tobulinamos siekiant dar kokybiškesnių darinių. Dėl ypatingai didelio jautrumo defektams ir įvairiems puslaidininkinių darinių netobulumams, lazerinių ar šviesos diodų charakterizavimui puikiai tinka žemadažnio triukšmo spektroskopija. Šios daktaro disertacijos tikslas – ištirti šiuolaikinių lazerinių ir šviesos diodų su GaInAsSb, GaAsBi ir InGaN kvantinėmis duobėmis žemadažnio triukšmo charakteristikas, nustatyti įtaisų žemadažnio triukšmo šaltinius bei jų kilmę. Tokių GaSb pagrindu pagamintų bei bismidinių lazerinių diodų triukšmų charakteristikos yra nepakankamai išnagrinėtos, todėl darbe pateikiama išsami elektrinių ir optinių triukšmų analizė bei abipusės koreliacijos koeficiento tarp elektrinių ir optinių fliuktuacijų tyrimo rezultatai. Baltos šviesos diodo su InGaN kvantinėmis duobėmis ilgalaikis (28000 val.) sendinimo eksperimentas įtaisui veikiant įprastomis veikos sąlygomis leido pastebėti ir vykstančius fizikinius procesus bandinyje, kurie paspartinto sendinimo sąlygomis yra nepastebimi. Atlikti tyrimai rodo, kad bandinio elektrinio triukšmo spektrinio tankio priklausomybės nuo tiesioginės srovės pobūdis yra labai informatyvi charakteristika, teikianti žinių apie vyraujantį srovės sandą.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos