Sidebar

VU FF Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų institute toliau vystomi aukščiausio lygio naujų hibridinių medžiagų tyrimai trečios kartos fotovoltinių modulių gamybai. Šį kartą fizikams pavyko atrasti bei charakterizuoti naują struktūrinę šių medžiagų fazę. Tikimasi, kad šis tyrimas padės geriau suprasti itin aukštą saulės elementų, pagamintų iš šių medžiagų, našumą.

2020 10 15 TETI

Mokslininkų tyrimas publikuotas 2020 metų spalio 9 dieną prestižiniame „Nature“ grupės žurnale „Nature  Communications“, turinčiame aukštą cituojamumo rodiklį (12). Straipsnio pavadinimas - „Suppression of phase transitions and glass phase signatures in mixed cation halide perovskites“. Šis darbas yra vienas iš retų Lietuvos mokslininkų straipsnių, kurie yra publikuoti „Nature“ grupės žurnaluose.

Pastaruoju metu hibridinės organinės-neorganinės perovskito struktūros medžiagos sukėlė didžiulį susidomėjimą kaip vienos perspektyviausių medžiagų trečios kartos fotovoltinių modulių gamybai. Saulės elementų, pagamintų šių hibridinių junginių pagrindu, našumas sparčiai vejasi tradicinius neorganinius puslaidininkius ir jau viršija 25%. Aukščiausias hibridinių perovskitų našumas pasiekiamas naudojant mišrios fazės junginius, kuriuose dalis kristalo sudedamųjų dalių yra pakeista giminingais komponentais. Nepaisant itin didelės gausos tyrimų, mikroskopiniai tokių junginių aspektai nėra gerai žinomi.

„Mūsų tyrimas skirtas suprasti kuo skiriasi mišrių ir nemišrių hibridinių perovskitų mikroskopinė struktūra bei dielektrinės savybės. Šiam tikslui įgyvendinti pasirinkome hibridinius metilamonio švino bromido kristalus, kuriuose dalis metilamonio buvo pakeista dimetilamonio molekulėmis. Mūsų tyrimų rezultatai rodo, kad itin žema dimetilamonio defektų koncentracija gali stipriai paveikti bendrą atomų išsidėstymą kristale, o tai daro įtaką medžiagos struktūrinėms bei fotovoltinėms savybėms. Įdomu tai, kad, esant didesnei šių defektų koncentracijai, formuojasi dipolinio stiklo fazė, kurioje tolimoji kristalinė tvarka yra itin stipriai sudarkoma. Iki šiol tokia egzotiška fazė buvo stebėta tik neorganiniuose junginiuose.“ – kalbėjo pirmasis straipsnio autorius dr. Mantas Šimėnas.

Publikuotas tyrimas buvo vykdomas bendradarbiaujant su fizikais ir chemikais iš Lietuvos, Lenkijos bei Anglijos institutų. „Tyrimams pasitelkėme hibridinius junginius, kuriuos susintetino chemikai iš Lenkijos. Pagrindiniai eksperimentai buvo atlikti VU FF Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų instituto laboratorijose, naudojant mūsų sukurtą unikalią metodiką, leidžiančią matuoti ypač plačiame dažnių diapazone, o fizikai teoretikai iš Londono imperatoriškojo koledžo (Imperial College London) sukūrė atomistinį mūsų tirtų procesų modelį. Norėčiau pasidžiaugti, kad šiais metais tai jau trečiasis mūsų mokslinis straipsnis publikuotas kartu su kolegomis iš Lenkijos itin aukšto cituojamumo rodiklio (>10) žurnale (Science advences ir Nature Communications).“ – kalbėjo VU Mikrobangės spektroskopijos laboratorijos vadovas prof. Jūras Banys.

VU FF Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų instituto Mikrobangės spektroskopijos laboratorijoje ir toliau atliekami išsamūs hibridinių medžiagų dielektrinių savybių, struktūrinių fazinių virsmų ir molekulinės dinamikos tyrimai, siekiant nustatyti šių medžiagų struktūrinių fazių pobūdį, stabilumą ir mikroskopinius mechanizmus. Tikimasi, kad šie tyrimai prisidės prie dar našesnių bei stabilesnių hibridinių medžiagų atradimo ir fundamentalių procesų išaiškinimo.

Daugiau informacijos:

Šimėnas et al., „Suppression of phase transitions and glass phase signatures in mixed cation halide perovskites“, Nature Communications, 11, 5103 (2020).

https://www.nature.com/articles/s41467-020-18938-z

Tyrimas finansuojamas LMT (projektas S-MIP-19-4).

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos