Sidebar

VU CERN

Prie bendradarbiavimo su CERN (Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacija) prisijungia VU Fizikos fakulteto Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų instituto Mikrobangės spektroskopijos laboratorija.

Nemaža Vilniaus universiteto komanda, bendradarbiaujanti su CERN, pasipildė dar viena VU laboratorija. Bendradarbiavimas susijęs su CERN poreikiu eksperimentiškai ištirti medžiagų savybes - dielektrinį ir magnetinį jautrius - labai aukštuose dažniuose, t.y. mikrobangų srityje. Tokius unikalius tyrimus atlieka Lietuvos mokslų akademijos prezidento, VU profesoriaus Jūro Banio mokslinė grupė, Fizikos fakulteto Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų instituto Mikrobangės spektroskopijos laboratorijoje. Medžiagų, veikiamų kintamu išoriniu elektriniu lauku, dielektrinis atsakas yra jose vykstančių fizikinių procesų, kuriuos lemia medžiagų fizikinės savybės, atspindys. Norint gauti kuo išsamesnę informaciją apie medžiagų fizikines savybes, reikia turėti eksperimentinių duomenų kiek įmanoma platesniame dažnių diapazone.

TETI 3

Kadangi ši VU laboratorija nuolat žengia greta modernaus mokslo lyderių, turi platų bendradarbiaujančių laboratorijų ratą, joje yra galimybė atlikti įvairių medžiagų dielektrinių savybių tyrimus plačiame dažnių intervale - nuo 10 μHz iki 750 THz. Nemaža dalis matavimų įrangos yra unikali ir neturi analogų pasaulyje. Tai yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl CERN susidomėjo šios laboratorijos galimybėmis. Iš kitos pusės, bendradarbiavimas su skirtingomis institucijomis leidžia praplėsti tyrimų sritis papildant jas kitų laboratorijų tyrėjų rezultatais. Reiktų paminėti, kad ši VU laboratorija jau keletą metų taip pat sėkmingai bendradarbiauja su Japonijos įmone, kurios užsakymu atlieka mikrobangius tyrimus.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos