Sidebar

Prof. Mangirdo Malinausko su Lazerinių tyrimų centro (Fizikos fakultetas, VU) bendradarbiais dr. Dariumi Gailevičiumi ir Edvinu Aleksandravičiumi bei Chemijos ir geomokslų fakulteto (VU) kolegomis dokt. Greta Merkininkaite ir prof. Simu Šakirzanovu tyrimai paskelbti optikos srities prestižiniame moksliniame žurnale Opto-Electronic Advances [cit. rod. – 9,682].

Tarpdisciplininiu eksperimentiniu darbu pademonstruota, jog naudojant lazerinę daugiafotonę litografiją kartu su aukšatemperatūrine kalcinacija galima materializuoti trimačius nanodarinius iš įvairių kristalinių fazių, kurios priklauso nuo apdirbamos hibridinio organinio-neorganinio polimero pradinės cheminės sudėties ir kaitinimo parametrų.

Mokslininkų pasiekti rezultatai atveria koncepciškai naujas galimybes optiškai 3D mikro- ir nanospausdinti darinius pasitelkiant plačiai naudojamą fotopolimerizacijos procesą, tačiau galutiniam dariniui suteikiant neorganininų medžiagų savybes (atsparumas temperatūrai, mechaninis kietumas, skaidrumas, chemininis inertiškumas ir kitos). Tai esminis proveržis gaminant atsparius mikrooptinius, nanofotoninius, biomedicininius, mikromechaninius ar mikroskysčių elementus. Iš tokiu komponentų padaryti prietaisai pasižymi ilga tarnavimo trukme, galimybes veikti vakuume ar smarkiai kintančiose temperatūrose ir slėgiuose – pvz.: atvirame kosmose.

 

Picture 1

 

Šia tema prof. M. Malinauskas vasario 9d. (17 val. Lietuvos laiku) skaitys nuotolinį pranešimą ir tuo atidarys Laserlab-Europe Talk webinarų seriją. Dalyvavimas renginyje nemokamas, registracija: https://www.laserlab-europe.eu/events-1/laserlab-events/2022/talk-multi-photon-3d-lithography 

 

Picture 2

Edvinas Aleksandravičius, dr. Darius Gailevičius, prof. Mangirdas Malinauskas.

 

Originali mokslinė publikacija „Merkininkaitė G, Aleksandravičius E, Malinauskas M, Gailevičius D, Šakirzanovas S. Laser additive manufacturing of Si/ZrO2 tunable crystalline phase 3D nanostructures. Opto-Electron Adv 5, 210077 (2022). doi: 10.29026/oea.2022.210077.“ yra atviros prieigos ir pasiekiama: https://www.oejournal.org/article/doi/10.29026/oea.2022.210077.

Tyrimas atliktas vykdant projektus „Sugerties didinimo lėtinant šviesą fotoniniuose nanodariniuose ir to taikymo efektyviuose jutikliuose“, (W911NF-16-2-0069, AMRDEC), ir LaserLab Europe, (871124, H2020).

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos