Sidebar

Vasario 11 dieną Jungtinių Tautų Organizacijos Generalinė Asamblėja yra paskelbusi Tarptautine moterų ir mergaičių moksle diena. Šia proga asociacija BASNET Forumas kartu su partneriais organizavo Lietuvos gimnazijų moksleivėms ir moksleiviams skirtą nuotolinį renginį. Renginio partneriai: Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Vilniaus universitetas, Kauno Technologijos Universitetas, Fizinių ir technologijos mokslų centras, Klaipėdos universitetas, Lietuvos fizikų draugija, Lietuvos biotechnologų asociacija ir Nacionalinė skaitmeninė koalicija.

Renginyje žymios Lietuvos mokslininkės (fizikės, biochemikės ir biotechnologės, matematikės ir jūrų mokslų atstovės) pristatė savo tyrimų sritis, naujausius mokslo pasiekimus bei pasidalino patirtimi einant mokslininkės keliu. Renginį atidarė asociacijos BASNET Forumas prezidentė, fizikė doc. dr. Dalia Šatkovskienė. Susirinkusias ir susirinkusius pasveikimo ŠMSM viceministrė Agnė Kudarauskienė, kuri taip pat pasidalino asmenine mokslininkės patirtimi ir pasidžiaugė, kad vis daugiau moterų dalyvauja universitetų valdymo organuose. Fizikos fakulteto prof. habil. dr. Gražina Tautvaišienė papasakojo moksleivėms ir moksleiviams, bei jų mokytojams ir mokytojoms, kaip vykdomos egzoplanetų paieškos. Dr. Renata Butkutė, savo mokslinę ir pedagoginę veiklą vykdanti tiek Fizikos fakultete, tiek ir Fizinių ir technologijos mokslų centre, atskleidė puslaidininkinių medžiagų ir jų įtaisų auginimo technologijų grožį ir taikymo galimybes šiandieniniame gyvenime.

Antroje renginio dalyje moksleivės ir moksleiviai varžėsi intelektiniame žaidime, kuriame turėjo atsakyti į mokslininkių užduotus klausimus apie lyčių lygybę moksle, žymias mokslininkes, įtakojusias gamtos mokslų raidą ir renginio metu pristatytas mokslo sritis. Šešiolika teisingiausiai ir greičiausiai atsakiusių moksleivių gaus partnerių prizus, o aštuoni(-ios) pirmieji(-osios) dar ir galimybę su visa klase apsilankyti Lietuvos universitetų ir mokslo centrų mokslinėse laboratorijose. Asociaciją BASNET Forumas skyrė specialų prizą – Kiuri muziejaus ir Marion Augustin knygą „M. Kiuri. Moteris pralenkusi savo laiką“ – geriausiai atsakiusiai(-iam) į klausimus apie lyčių lygybę moksle. Šį prizą laimėjo dešimtokas iš Kėdainių „Atžalyno“ gimnazijos. Moksleivių iš šios Kėdainių gimnazijos bei iš Vilniaus rajono Nemenčinės Gedimino gimnazijos daugiausia ir tarp viso žaidimo nugalėtojų.

Renginyje dalyvavo virš 200 moksleivių iš daugiau nei 25 Lietuvos miestų ir miestelių gimnazijų. Lauksime pavasarį pirmųjų aštuonių geriausiai atsakiusiųjų į klausimus moksleivių klasių Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos universitetų ir mokslo centrų laboratorijose.

Screenshot 2022 02 15 at 14.06.33 min

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos