Sidebar

VU ir Fizikos fakulteto bendruomenė sveikina dr. Lauryną Dagį, kuris kartu su kolegomis šių metų vasario 14 dieną buvo apdovanotas Erwin-Schrödinger prizu už išvystytą metodą sukurti sustiprintas magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) kontrastines medžiagas panaudojant vandenilio dujas.

Kaip pats Laurynas sako, tai buvo tarpdisciplininis projektas, kurio metu bendradarbiavo mokslininkai iš Hemholco Instituto, Kaiserslauterno universiteto, Turino Universiteto, Darmštato Technikos universiteto ir Southamptono universiteto. Projekto metu buvo tobulinamas metodas efektyviai pagaminti kontrastines medžiagas, kurios pasižymi itin dideliu BMR signalo stiprinimo efektu. Tai yra labai svarbu praktiniams taikymams klinikose ir kitose laboratorijose, nes leidžia aptikti ir stebėti medžiagų signalus net esant labai mažoms jų koncentracijoms bei nepaisant mažo detektorių jautrio. Paprastai tokie stiprinimo metodai yra labai sudėtingi ir naudojami tik keliose pasaulio klinikose. Pritaikius mūsų išvystytą metodą, panašius tyrimus būtų galima atlikti žymiai paprasčiau bei pigiau, o tai leistų tomografijos metodus vėžio diagnostikai pritaikyti plačiau.

Dr. Laurynas Dagys 2019 metais apgynė daktaro disertaciją vadovaujamas prof. habil. dr. Vytauto Balevičiaus. Ji buvo paremta kietojo kūno BMR taikymas charakterizuojant funkcines medžiagas molekuliniame lygmenyje. Šiuo metu Laurynas atlieka podoktorantūros stažuotę Southamptono universitete prof. Malcolm H. Levitt grupėje.

Daugiau skaitykite: https://www.helmholtz.de/en/about-us/who-we-are/research-awards/the-stifterverband-science-award-erwin-schroedinger-prize/

Dagys

Dr. Laurynas Dagys (antras iš kairės) kartu su projekto komanda.

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos