Sidebar

2022 m. birželio 7 d. Valdovų rūmuose, atidengtas bareljefas Vilniuje sukurto ilgio mato metro autoriui Tito Livio Burattini (1617–1681).

1675 m. Vilniaus pranciškonų vienuolyno spaustuvėje išleista 40 psl. knygelė „Misura universale“ („Universalus matas“). Knygelės autorius Tito Livio Burattini pasiūlė ilgio mato vienetą susieti su laiku – metro ilgį laikyti švytuoklės ilgiu, kurios svyravimo periodas yra 2 sekundės, o ilgio matą pavadino „metro cattolico“ (universalus matas; iš graikiško žodžio „metron“ (matas) padarė žodį „metras“). Įdomu tai, kad nuo šiuo metu naudojamo metro T. L. Burattini metras skiriasi tik 0,5 cm.

18 a. pabaigoje Prancūzijoje atsirado SI vienetų sistema, kurios pagrindu buvo paimtas meridianas, einantis per Prancūzijos observatoriją, padalinus jį į 10 milijonų dalių. Šis mato vienetas pavadintas T. L. Burattini Vilniuje sukurto metro vardu.

Tito Livio Burattini gimė 1617 m. Italijoje, mokėsi universitetuose, domėjosi Egiptu, studijavo senovės paminklus.

1641 m. T. L. Burattini tapo Lenkijos karaliaus ir LDK didžiojo kunigaikščio Vladislovo IV Vazos sekretoriumi. Vladislovas Vaza susirašinėjo su G. Galilėjumi, prašė jo atsiųsti lęšių teleskopui. Nenuostabu, kad karaliui patiko T. L. Burattini idėjos, o ypač mintis, kad jis gali sukonstruoti skraidantį aparatą. 1647 m. T. L. Burattini sukūrė tokio aparato modelį ir pavadino jį „skraidančiu drakonu“.

1659 m. T. L. Burattini vadovavo Abiejų Tautų Respublikos finansų reformai, vadovavo monetų kalyklai. 1665 m. persikėlė gyventi į Vilnių, čia taip pat vadovavo monetų kalyklai, kuri buvo Valdovų rūmų teritorijoje. T. L. Burattini taip pat sukonstravo vėju varomą vandens siurblį.

Tito Livio Burattini mirė 1681 m. Vilniuje.

Tito Livio Burattini gali būti vadinamas Šiaurės Leonardo da Vinci.

bareljefas1 min

Metro cattolico

Tito Livio Burattini (1617–1681)

 

1791 m. metras apibrėžtas Prancūzijos Mokslų Akademijoje kaip 1/10 000 000 dalis atstumo nuo pusiaujo iki Šiaurės ašigalio, matuojant per Paryžių.

1795 m. balandžio 7 d. Prancūzijos nacionalinis susirinkimas (konventas) priėmė įstatymą dėl metrinės sistemos įvedimo.

1795 m. pagamintas pirmasis metro etalono prototipas.

Šiuo metu (nuo 1983 m.) metras Tarptautinio svorių ir matų biuro yra apibrėžtas kaip atstumas, kurį nuskrieja šviesa visiškame vakuume per 1/299 792 458 sekundės dalį (299 792 458 m/s – šviesos greitis vakuume).

 

 VU rektorius fizikia min  Vilniaus Rotari min
Prie bareljefo Tito Livio Burattini

Vilniaus universiteto rektorius Rimvydas Petrauskas su fizikais alumnais

Bareljefo mecenatai Vilniaus senamiesčio Rotary klubo nariai

 

 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos