Sidebar

Liepos 3–5 d. Vilniuje susitiks beveik 100 kvantinės fizikos tyrėjų iš viso pasaulio. Jie atvyksta į VU FF organizuojamą tarptautinę Humboldto fondo konferenciją „Sintetinės kvantinės medžiagos“. Mokslininkai renginyje dalysis naujausia informacija apie sintetines kvantines sistemas – šaltuosius atomus, fotonines sistemas, kondensuotas medžiagas.

Konferencijos tematika yra glaudžiai susijusi ir su kvantine informatika, kuriai pastaruoju metu yra skiriama daug dėmesio, o už ypatingus pasiekimus šioje srityje buvo paskirta 2022 m. Nobelio fizikos premija. „Kvantinių sistemų kontrolė yra labai svarbus ir aktualus klausimas šiuolaikinėje fizikoje dėl taikymų aktyviai besivystančiose kvantinės informatikos, kvantinės kompiuterijos ir kvantinių simuliacijų srityse. Pastaruoju atveju gerai kontroliuojamų kvantinių sistemų, pvz., šaltųjų atomų, tyrimas padeda geriau suprasti sudėtingesnių ir technologiškai svarbių kvantinių sistemų savybes, tarkime, aukštatemperatūrį superlaidumą“, – sako pagrindinis konferencijos organizatorius, VU Fizikos fakulteto išskirtinis profesorius Gediminas Juzeliūnas.

Konferencijoje dalyvaus ir pranešimus skaitys kvantinių medžiagų tyrėjai iš Vokietijos, Italijos, Austrijos, Lenkijos, Suomijos, Prancūzijos, Nyderlandų, Didžiosios Britanijos, Šveicarijos, JAV, Taivano ir kt. Didžioji dalis jų yra fizikai, pasaulyje pirmaujantys kvantinių sistemų kontrolės srityje. Tarp jų – žymus Insbruko universiteto (Austrija) profesorius, Lindau Nobelio premijos laureatų susitikimų tarybos narys Reineris Blattas, pirmasis pasaulyje teleportavęs atomų jonus, už tai ir kitus svarius mokslinius darbus pelnęs daugybę apdovanojimų.

Šių metų konferenciją Lietuvoje organizuoja Humboldto fondo narys prof. G. Juzeliūnas su kolegomis – Mažena Mackoit-Sinkevičiene, Domantu Burba, Edvinu Gvozdiovu, Algirdu Mekiu, Mantu Račiūnu ir Dzmitry Viarbitski. Tai jau antroji tokio pobūdžio mokslinė Humboldto konferencija Lietuvoje. Pirmoji vyko 2018 m. irgi Vilniuje. Humboldto (mokslo ir tyrimų paramos) fondą vienija 26 000 geriausių visų mokslo sričių specialistų iš 140 šalių. Net 51 šios draugijos narys yra Nobelio premijos laureatas. Nemažai fondo atstovų yra pasauliniai kvantinių simuliacijų ir kvantinių skaičiavimų ekspertai, tiriantys šaltuosius atomus ir jonus, plėtojantys fotonikos sritį. Humboldto fondo konferencijoje skaitomi pranešimai bus filmuojami, o jų įrašai skelbiami konferencijos tinklalapyje.

town section Vilnius Lithuania.jpg

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos