Sidebar

15DD8DBE F4AF 42D0 A939 C404D990A193

VU FF Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų institute toliau tęsiami naujų hibridinių medžiagų tyrimai.

Pastaruoju metu hibridinės organinės-neorganinės perovskito struktūros medžiagos sukėlė didžiulį susidomėjimą kaip vienos perspektyviausių medžiagų naujos kartos fotovoltiniams prietaisams. Saulės elementų, pagamintų šių hibridinių junginių pagrindu, našumas sparčiai vejasi tradicinius neorganinius puslaidininkius ir jau viršija 25%. Iki šiol buvo žinomos trys tokių hibridinių perovskitų šeimos, besiremiančios metilamonio, formamidinio bei metilhidrazinio molekuliniais katijonais.

Šį kartą VU FF fizikai dr. Sergejus Balčiūnas, prof. dr. Mantas Šimėnas ir prof. dr. Jūras Banys pirmą kartą ištyrė naujai atrastą hibridinių švino halidų perovskitų šeimą paremtą aziridinio organiniais katijonais. Tyrimų metu buvo charakterizuoti šiuose junginiuose vykstantys faziniai virsmai, jų savybės bei molekulinių katijonų dinamika ir susitvarkymas. Tikimasi, kad šis tyrimas padės sukurti našesnius ir stabilesnius fotovoltinius prietaisus.

Publikuotas tyrimas buvo vykdomas bendradarbiaujant su fizikais ir chemikais iš užsienio. Tirti junginiai buvo susintetinti chemikų iš Ukrainos (Kijevo nacionalinis Taraso Ševčenkos universitetas) dirbant ypatingai sudėtingomis sąlygomis karo akivaizdoje. Dalį eksperimentinio medžiagų charakterizavimo atliko kolegos iš Lenkijos Žemų temperatūrų ir struktūrinių tyrimų instituto (Lenkijos mokslų akademija), o pagrindiniai dielektrinės spektroskopijos eksperimentai buvo atlikti VU FF Mikrobangės spektroskopijos laboratorijoje. Prie tyrimų taip pat prisidėjo fizikai iš Londono imperatoriškojo koledžo, kurie teoriškai suskaičiavo atomistinius tirtųjų medžiagų struktūros modelius.

Mokslininkų tyrimas publikuotas prestižiniame Amerikos chemikų draugijos grupės žurnale Chemistry of Materials, turinčiame aukštą cituojamumo rodiklį (11).

Daugiau informacijos:

„Phase Transitions, Dielectric Response, and Nonlinear Optical Properties of Aziridinium Lead Halide Perovskites“, Chemistry of Materials (2023).

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.chemmater.3c02200

Tyrimas finansuojamas LMT (projektas S-MIP-22-73).

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos