Sidebar

Vasario 6–7 d. Vilniaus universitetas (VU) kviečia susitikti Studijų parodoje, kurioje sieks atkreipti dėmesį į tvarumo idėjas, kalbės apie aktualiausius globalius pokyčius ir jų valdymą, supažindins su VU mokslo pasaulio autoritetais ir eksperimentatoriais.

Smalsių lankytojų VU ypač lauks interaktyvioje STEAM erdvėje, kur bus pristatomos VU fizikų, chemikų, medikų, gyvybės ir gamtos mokslų srities mokslininkų kuriamos inovacijos ar mokslo įdomybės.

Gamins nematomą rašalą

Vasario 6 d. VU Chemijos ir geomokslų fakulteto mokslininkai supažindins su jų šiuo metu sintetinamomis liuminescencinėmis medžiagomis ir pasakos, kur ir kaip jos yra pritaikomos kasdieniniame gyvenime.

Moksleiviai galės pasigaminti nematomą rašalą, kuris naudojamas apsaugai nuo klastočių, užauginti cheminį mišką mėgintuvėliuose, išsiaiškinti, kokia yra vakarėliuose dažnai naudojamų šviečiančių lazdelių sudėtis.

Tą pačią dieną VU STEAM erdvėje bus gaminami ir vaistingieji žolelių mišiniai. Parodos lankytojai galės patys juos susimaišyti ir išbandyti.

LED lenktynės šviesos greičiu

Vasario 6–7 d. parodoje VU Gyvybės mokslų centro atstovai moksleivius iš arčiau supažindins su visus mus supančiais mikroorganizmais – laboratoriniuose tyrimuose naudojamais mikroskopinio pasaulio atstovais. Bus galima išgirsti ir pamatyti, kaip veisiamos bakterijos ir mieliagrybiai, įvertinti jų savybes, suprasti, kodėl jie svarbūs mokslui, pramonei, medicinai ir kiekvienam iš mūsų. VU studentai ir mokslininkai parodys, kaip atrodo išaugusios mikroorganizmų kolonijos iš įvairiausios mus supančios aplinkos.

Fizikos fakulteto studentų pasirodymuose visuomet būna daug dūmų, nuostabos, juoko ir skysto azoto. Šiemet jie siūlys pažaisti LED lenktynes, kuriose bus juntamas net šviesos greitis, ir demonstruos šalčio jėgą – skystu azotu šaldys gėles, bananus, traškučius.

Pasakos, kokiame klimate gyvensime

Vasario 7 d. VU medikai demonstruos, kaip veikia modernus 3D spausdintuvas, kaip juo galima išsispausdinti pirštų ar net visos rankos įtvarą.

Meteorologai lankytojus kvies kartu pasiaiškinti, kokiame klimate gyvename ir gyvensime ateityje, kokie meteorologiniai tyrimai įrodo, kad klimatas keičiasi, ir kaip tai paveikia žmones, augmeniją, kiekvieno mūsų gyvenamąją vietovę, Lietuvą ar visą pasaulį.

Studijų parodos pagrindiniame VU stende bus dalijami QR kodai, kuriuos nuskanavę parodos dalyviai bus nukreipiami į anketą su klausimais apie klimato kaitą ir jos poveikį jų gyvenamoje vietoje. VU STEAM stende, padedami konsultuojančių Chemijos ir geomokslų fakulteto studentų, dalyviai galės įvertinti, ar jų atsakymai apie klimato kaitą ir jos poveikį atitinka mokslines klimato kaitos prognozes.

VU renginių Studijų parodoje programa 

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos