Sidebar

Springer leidykloje neseniai pasirodė prof. Gintauto Tamulaičio kartu su bendraautoriais M. Korzhik ir A. N. Vasil‘ev išleista monografija „Physics of Fast Processes in Scintillators“. 

Šioje knygoje nagrinėjami jonizuojančiosios spinduliuotės detektoriuose naudojami scintiliatoriai, t.y. medžiagos, kurios, sužadinus jas didelės energijos kvantais, emituoja regimąją šviesą, patogią detektuoti įprastais fotodetektoriais. CERN planuojamuose aukštųjų energijų fizikos eksperimentuose ypatingą svarbą įgauna scintiliacinių medžiagų atsako į sužadinimą sparta, todėl knygoje scintiliatoriai nagrinėjami kaip tik šiuo požiūriu. 

Visi trys knygos bendraautoriai yra CERN Crystal Clear Collaboration (CCC) nariai. Prof. G. Tamulaičio vadovaujama tyrėjų grupė Fizikos fakulteto Fotonikos ir nanotechnologijų institute jau keletą metų dalyvauja CCC veiklose, CERN aktualiomis tematikomis vykdo nacionalinius ir tarptautinius projektus, o pastaruoju metu ne tik atlieka mokslinius tyrimus, bet ir įsijungė į CERN CMS eksperimento įrangos atnaujinimo darbus. Spartūs scintiliatoriai reikalingi ir didelės erdvinės skyros medicininiuose vaizdinimo įrenginiuose, tarp jų ir pozitronų emisijos tomografuose. Naujų technologijų perdavimas į kitas taikymo sritis yra vienas iš svarbiausių CERN tikslų. Monografija įneša ir kuklų lietuvišką indėlį siekiant šių tikslų.


Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos