Sidebar

Sveikiname! SERGEJUS BALČIŪNAS 2020 m. rugsėjo 25 d. apgynė daktaro disertaciją  Kai kurių perovskitinių struktūrų plačiajuostė dielektrinė spektrometrija” ir įgijo gamtos mokslų srities fizikos krypties daktaro laipsnį.

2020 10 05 disertacija2

 

Mokslinis vadovas: dr. Maksim Ivanov

Anotacija:

Disertacijoje dielektrinės spektroskopijos metodais yra nagrinėjamos kelios skirtingos perovskitų grupės: nuo paprastų neorganinių iki sudėtingų organinių. Pirmoji darbo dalis nagrinėja branduolio – kevalo struktūros įtaką dielektrinėms savybėms. Šioje sistemoje vienos medžiagos branduolys (BaTiO3, BiFeO) yra įtempiamas kita medžiaga (KNbO3, BaTiO3), todėl kompozituose yra stebima aukštesnė spontaninės poliarizacijos vertė. Toliau darbe yra nagrinėjamos organinių perovskitų CH3NH3PbX3 (X = I, Br, Cl) ir (CH3)2NH2Zn(HCOO)3 sistemos. Šių kristalų tyrimai atskleidė fazinių virsmų ir dipolinių relaksacijų prigimtį, taip pat buvo nustatyta, kad šios medžiagos yra neferoelektrinės. Galiausiai darbe buvo siekiama išsiaiškinti kaip pasikeis CH3NH3Br3 fizikinės savybės dalinai pakeitus CH3NH3 katijoną (CH3)2NH2 katijonu. Didėjant (CH3)2NH2 katijonų koncentracijai yra stebimas fazinio virsmo anomalijos platėjimas, fazinio virsmo slinkimas į žemesnes temperatūras ir tetragoninės fazės slopinimas. Darbe yra pateikiami feroelektriniai duomenys, temperatūrinės dielektrinės skvarbos priklausomybės plačiame (10-2 - 1011 Hz) dažnių diapazone, temperatūrinės akustinio greičio ir slopinimo priklausomybės.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos