Sidebar

Vilniaus universiteto Fizikos fakultete atnaujinta mokymosi ir poilsio erdvė. Ją padėjo įrengti femtosekundinius lazerius gaminanti bendrovė „Light Conversion“. 

Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto (VU FF) koridoriai ir auditorijos puikiai pažįstami daugeliui lazerines technologijas kuriančių įmonių darbuotojų. Mat dažnas jų – šio fakulteto auklėtinis. 

Per ketverius studijų metus, o neretai ir daugiau, fakulteto erdvės tampa ne tik žinių įgijimo vieta. Iki vėlyvo vakaro trunkantys bendri pasiruošimai paskaitoms, pasirengimas egzaminams, o kartais tiesiog užsitęsiantys pokalbiai su panašiai mąstančiais – VU FF erdvės tinkamos įvairioms veikloms. 

Fakulteto ir „Light Conversion“ bendradarbiavimo rezultatas – nauja, patogi studentų poreikiams pritaikyta mokymosi ir poilsio erdvė. Prie istorinio bareljefo, sukurto Vilniaus universiteto 400-ajam jubiliejui paminėti, įrengti ergonomiški foteliai, kompiuterių staliukai, papildomi elektros lizdai kompiuteriams ir telefonams. Nuo šiol net „langai“ tarp paskaitų nebeatrodys tokie ilgūs, o pasiruošimas atsiskaitymams, tikėtina, bus daug efektyvesnis. 

Tikslas – pagerinti studentų mokymosi sąlygas

Saulėtekyje esantis VU FF pastatas pastatytas dar 1978 metais. Jis buvo daug kartų remontuotas ir atnaujintas. Remontų metu daugiausia lėšų buvo skiriama auditorijoms bei laboratorijoms atnaujinti ir modernizuoti, o rekreacinės ar savarankiško mokymosi erdvės sulaukdavo mažesnio dėmesio. 

„Iki šiol fakultete turėjome vieną poilsio erdvę studentams, esančią pirmame fakulteto aukšte, kurią 2018 metais įrengė įmonė „Altechna“. Kitų aukštų bendrose erdvėse yra paprasti suoliukai, stalai, kėdės, o kai kur antrąjį gyvenimą „gyvuoja“ iš kitur perkelti minkštasuoliai. Dabar fakultetas kartu su „Light Conversion“ atnaujino erdvę antrame aukšte, kuriame sutelktos pagrindinės studijų auditorijos ir vyksta daugiausia užsiėmimų. Tikiuosi, kad šioje šviesioje erdvėje su naujais patvariais minkštasuoliais, kuriuos galima įvairiai sustumti, kompiuterių staliukais, papildomais elektros lizdais studentai galės patogiai bendrauti prieš ir po paskaitų, ruoštis praktikoms ar tiesiog džiaugtis tuo, ką mes dabar turime. Ypač dabar, kai, stebint žiaurius įvykius pasaulyje, daugeliui vis dar sunku patikėti, kad tai vyksta iš tikrųjų, yra vertinga, kad galime studijuoti ir bendrauti čia universitete, o mus remia mūsų partneriai ir draugai iš verslo įmonių, tokių kaip „Light Conversion“, kuri, be viso to, dar skiria ir vardines stipendijas studentams“, – pasakoja VU FF prodekanė dr. Olga Rancova. 

„Light Conversion“ vadovas Martynas Barkauskas taip pat yra šio fakulteto auklėtinis, o dabar dar ir dėstytojas – magistro studijų studentams VU FF dėstantis „Lazerių technikos“ kursą. Tad jam puikiai suprantami ne tik studijuojančiųjų poreikiai, bet ir fakulteto galimybės. Anot jo, pagerinti mokymosi sąlygas studentams – ir „Light Conversion“, ir fakulteto siekis.

 

Glaudus bendradarbiavimas

VU Fizikos fakultetui įmonėje jaučiami ypatingi sentimentai – daug „Light Conversion“ darbuotojų yra baigę VU FF. Dėstytojais jame dirba net keli įmonės darbuotojai. 

2020 m. pirmojo karantino metu „Light Conversion“ skyrė finansinę paramą, kuri buvo panaudota mokomosioms laboratorijoms skirtų išsinešamųjų laboratorinių darbų maketams paruošti. Maketus sudarė laboratorinio darbo priemonės, saugiai supakuotos į patogias pakuotes, kurias studentai parsinešė namo. Bendraudami su dėstytojais nuotoliniu būdu, studentai galėjo atlikti laboratorinių darbų užduotis tiesiog namuose. 

Femtosekundinius lazerius gaminanti įmonė studentus taip pat motyvuoja vardine „Light Conversion“ stipendija, kurios tikslas – skatinti studentų mokslinę veiklą Vilniaus universitete, orientuotą į ultratrumpųjų impulsų lazerinių technologijų vystymą. Stipendija skiriama VU FF bakalauro studijų studentams, aktyviai dalyvaujantiems ar siekiantiems dalyvauti VU Lazerinių tyrimų centro vykdomoje mokslinėje veikloje.

 

IMG 3623 min

 

IMG 3619 min

 

IMG 3626 min

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos