Sidebar

Vilniaus universiteto leidykloje galima rasti prof. dr. Algirdo Matulio ir prof. dr. Egidijaus Anisimovo parengtą vadovėlį „Statistinė mechanika“.

„Statistinė mechanika“ kartu su „Klasikine mechanika“, „Elektrodinamika“ ir „Kvantine mechanika“ sudaro tradicinį teorinės fizikos kursų ketvertuką. „Didaktine prasme kiekvienas iš minėtų kursų savaip svarbus. Klasikinė mechanika demonstruoja pačių paprasčiausių modelių, siejamų su individualios dalelės judėjimu, analizės metodus bei gerai determinuotos sistemos elgesio prognozės galimybes. Elektrodinamika ir kvantinė mechanika, faktiškai būdamos lauko teorijomis, supažindina su moderniais matematiniais fizikos metodais. O statistinė mechanika yra atvirų sistemų mokslas, kai dirbama informacijos stokos sąlygomis. Kaip čia neprisiminus žinomo Marko Tveno posakio, kad yra melas, grubus melas ir statistika“, – sako vadovėlio „Statistinė mechanika“ autoriai – prof. dr. Algirdas Matulis ir prof. dr. Egidijus Anisimovas.

Statistinė mechanika yra atvirų sistemų mokslas, kai dirbama informacijos stokos sąlygomis, kai nagrinėjama sistema kontaktuoja su be galo daug laisvės laipsnių turinčia aplinka, kurios poveikį bandoma aprašyti apytikriai. Vadovėlyje nuosekliai pademonstruojama, kaip panaudojant nedidelį skaičių prielaidų pasiseka sudaryti neprieštaringą mikroskopinę teoriją, kuri po to transformuojama į makroskopinę termodinamiką. Statistinės mechanikos principai ir metodai iliustruojami aptariant klasikines bei kvantines idealiąsias dujas, fazinius virsmus, magnetizmą bei superlaidumą.

Vadovėlį galimą įsigyti VU leidyklos puslapyje: https://www.knygynas.vu.lt/statistine-mechanika

281946674 5119715544781440 529384241470317669 n

Bibliografinė informacija:

Autorius: Algirdas Matulis, Egidijus Anisimovas

Leidėjas: Vilniaus universiteto leidykla

Išleidimo metai: 2022

Knygos puslapių skaičius: 240

Formatas: 18x25, kieti viršeliai

ISBN ar kodas: 9786090707173

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos