Sidebar

Vilniaus universiteto mokslininkai – dr. Irma Dumbrytė (Odontologijos institutas), dr. Donatas Narbutis (Teorinės fizikos ir astronomijos institutas), prof. Mangirdas Malinauskas (Lazerinių tyrimų centras)  bendradarbiaudami su kolegomis iš Stanfordo (JAV) ir Svinburno (Australija) universitetų publikavo straipsnį prestižiniame Scientific Reports žurnale: „Revelation of microcracks as tooth structural element by Xray tomography and machine“ (https://www.nature.com/articles/s41598-022-27062-5).

Vieno pažangiausių šiuolaikinės mikroskopijos tyrimo metodų (rentgeno spindulių kompiuterinis mikrotomografas) ir mašininio mokymosi (dirbtinio intelekto atšaka) derinys leido pirmą kartą pažvelgti į danties viduje esantį mikroįtrūkimų tinklą ir jį 3D charakterizuoti nesuardant bandinio.

Šios publikacijos reikšmė odontologijai taip pat labai didelė. Danties paviršiuje esančius mikroįtrūkimus gali pastebėti tiek gydytojas odontologas, tiek ir pacientas. Iki šiol nėra žinoma, ar tokie danties paviršiuje esantys mikroįtrūkimai yra tik estetinė problema, ar gali lemti danties pažeidimą ir į tai reikėtų atsižvelgti gydytojams odontologams planuojant paciento gydymą. Tai ypač aktualu gydytojams ortodontams, kurie ant dantų klijuoja breketus.

3D dantų tyrimo metodai, nesuardantys bandinio, leidžia pažvelgti į danties vidinę struktūrą ir įvertinti įtrūkimus. Didesnio bandinių skaičiaus ištyrimas ir kiekybiškas įtrūkimų charakterizavimas visų pirma sudarytų galimybę parengti rekomendacijas gydytojams odontologams, ar/kaip/kokiais atvejais reikėtų dokumentuoti dantų mikroįtrūkimų buvimą prieš pradedant gydymo procedūras

Ši publikacija – tai puikus tarpdisciplininio ir daugiainstitucinio darbo pavyzdys, atveriantis galimybes Vilniaus universiteto mokslininkams vieniems pirmųjų pritaikyti novatoriškas tyrimo metodikas.

 

MicrosoftTeams image 7

 

fig1

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos