Sidebar

16C6FBB9 0D43 47C1 81A6 E765FE4894A9Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ Eitvydas Kinaitis

Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos (LJMS) iniciatyva lapkričio 29 d. LR Prezidento rūmų Baltojoje salėje iškilmingai apdovanoti geriausių per praėjusius metus Lietuvoje apgintų disertacijų autoriai. Geriausių disertacijų nugalėtojus išrinko ekspertų komisija, sudaryta net iš 193 narių.

Tarp dvylikos laureatų – ir Vilniaus universitete (VU) rengtų disertacijų autoriai. Tai – dr. Dovydas Banevičius, rengęs disertaciją tema „Mėlynų trečios kartos aukšto našumo organinių šviestukų kūrimas valdant tripletines būsenas“ (Fizika), mokslinis vadovas dr. Karolis Kazlauskas. Taip pat dr. Eglė Žalytė, jos darbui tema „Atsparumo feroptozei molekuliniai mechanizmai kasos vėžio ląstelėse“ (Biochemija) vadovavo dr. Jonas Cicėnas, mokslinis konsultantas – dr. Mindaugas Valius.

Šių metų geriausios disertacijos konkursui iš viso buvo pateiktos 108 disertacijos – 64 iš jų apgintos gamtos, technologijos, medicinos ir sveikatos bei žemės ūkio srityse ir 44 – socialinių ir humanitarinių mokslų bei menų srityse. Konkurso laureatais iš viso pripažinti dvylika jaunųjų mokslininkų, iš jų išrinktos keturios geriausios 2022 m. disertacijos.

Renkant geriausius darbus buvo atsižvelgiama į tokius kriterijus kaip: mokslinių tyrimų svarba ir vertė, tyrimų metodologijos efektyvumas ir naujumas, išvadų pagrįstumas bei disertacijos originalumas. Dėmesys buvo skiriamas disertacijos tema publikuotų darbų kokybei, atliktų tyrimų svarbai tarptautiniu lygiu ir tarpdiscipliniškumui.

LJMS tikslai ir siekiai orientuoti į kokybę moksle bei siekiama, kad Lietuvos mokslininkai taptų žinomi pasauliniu lygiu. Geriausių disertacijų konkursas jau tapo gražia ir ilgamete tradicija. Tokie apdovanojimai Lietuvoje rengiami jau septynioliktus metus iš eilės. Iniciatyvą apdovanoti jaunuosius mokslų daktarus nuo pat šio konkurso atsiradimo palaikė ir palaiko Lietuvos Respublikos Prezidentas.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos