Sidebar

1CC7103D 0A24 4204 B2E9 B2624D0A0C95
Lapkričio 25-30 dienomis Lietuvoje lankėsi Granados universiteto astrofizikai Juan Carlos Suárez Yanes (grupės vadovas), Antonio García Hernández, Sebastià Barceló Forteza ir Giovanni Mirouh. Granados universitetas (Universidad de Granada) yra vienas iš 10-ies ARQUS Europos universitetų aljanso, kuriam priklauso ir Vilniaus universitetas, narių.

Mokslininkai vyko į Molėtų astronomijos observatoriją (MAO) bei Lietuvos etnokosmologijos muziejų. Grįžę į Vilnių jie darbavosi ties asteroseismologijos projektu VU Teorinės fizikos ir astronomijos institute (TFAI), ambasadorės María Nieves Blanco Díaz kvietimu, turėjo priėmimą Ispanijos Karalystės ambasadoje Lietuvoje, vėliau – apžiūrėjo istorinę VU astronomijos observatoriją Centriniuose rūmuose.

Svečiai taip pat vedė seminarus: S. B. Forteza pranešimo pavadinimas „Delta Scuti žvaigždžių analizė: nuo šviesos kreivių iki žvaigždžių charakteristikų“, o Giovanni Mirouh‘o – „Greitai besisukančių žvaigždžių asteroseismologija: naujausia pažanga sprendžiant sudėtingą temą“.

Renginio metu prieš pirmąjį pranešimą susirinkusiuosius pasveikino ir komandą pristatė grupės vadovas Juan Carlos Suárez Yanes. Tuo tarpu pabaigos žodžius antrąją seminarų dieną tarė Antonio García Hernández. Jis taip pat pasidalino šiuo metu vykstančių bei ateityje numatomų bendrų projektų detalėmis.

Šis vizitas – tai praėjusį spalį Granados universitete vykusio susitikimo, kuriame dalyvavo VU TFAI Astrospektroskopijos ir egzoplanetų grupės tyrėjai dr. Erika Pakštienė bei dr. Carlos Viscasillas Vázquez, tęsinys. Tą kartą pagrindinis tikslas buvo sumodeliuoti Molėtų astronomijos observatorijoje atrastą Delta Scuti tipo žvaigždę esančią dvinarėje žvaigždžių sistemoje.

„Bendravimas ir bendradarbiavimas su asteroseismologais iš Granados mums suteikia galimybę tobulėti šioje svarbioje ir įkvepiančioje mokslo srityje“, – tikina dr. Carlos Viscasillas Vázquez.

„Jaučiuosi nepaprastai laiminga, kad palaikome ryšius su astronomais iš Granados universiteto. Su jais mus sieja begalė bendrų interesų, kurie pakankamai greit turėtų nuvesti ir iki naujos mokslinės produkcijos“, – atskleidžia dr. Erika Pakštienė.

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos