Sidebar

B3931AB2 2A40 47EE BDDC D58C013728F5

Siekiant užtikrinti tvarią Vilniaus universiteto Fizikos fakulteto lyderystę, atverti kokybiškai naujas plėtros galimybes mokslo ir pramonės inovacijoms Lietuvoje bei įgalinti platesnę integraciją į CERN ir ELI priešakinių mokslinių tyrimų lauką, įgyvendinant Lietuvos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos inicijuotą programą „Universitetų ekscelencijos iniciatyva“, Fizikos fakultete įkurtas Vilniaus universiteto Pažangiųjų šviesos technologijų ekscelencijos centras. Ši iniciatyva sutelkia aukštą tarptautinę mokslinę reputaciją turinčius tyrėjus lazerinių tyrimų, fotonikos ir medžiagų inžinerijos mokslo srityse, kurių mokslinės kompetencijos ir disponuojama unikali infrastruktūra sukurs tvarią platformą generuoti naujoms ekscelenciją stiprinančioms idėjoms, pritraukiant naujus talentus ir kompetentingus tyrėjus bei inicijuojant naujas proveržius užtikrinančias tyrimų ir bendradarbiavimo kryptis.

Ekscelencijos centro pamatą sudaro suburta tarpdalykinė aukštą tarptautinę mokslinę reputaciją turinčių patyrusių tyrėjų ir veržlių jaunosios kartos atstovų komanda apimanti Fizikos, Chemijos ir geomokslų bei Medicinos fakultetų padalinius. Iškelti ambicingi ir inovatyviomis idėjomis pagrįsti Centro uždaviniai (iš viso 8 projektai) numato aukščiausio lygio fundamentinius ir taikomuosius tyrimus femtosekundinių lazerių fizikos, ultrasparčiosios netiesinės optikos ir spektroskopijos, lazerinio mikroapdirbimo, lazerinių nanotechnologijų, fotoelektrinių reiškinių, organinės ir neorganinės puslaidininkinės optoelektronikos, nitridinių puslaidininkinių technologijų ir kvantinių technologijų kryptyse.

Šis centras taps svarbiu naujų žinių šaltiniu, atvers naujas perspektyvas jauniesiems talentams ir mišrių kompetencijų tyrėjams dalyvauti priešakiniuose moksliniuose tyrimuose, ugdys ir pritrauks naują mokslininkų kartą, kurie savo entuziazmu ir žiniomis praturtins šio centro veiklas, skatins šios ekosistemos augimą, žinomumą, tarpusavio ryšių tvarumą bei skirtingas mokslo sritis ir problematikas jungiančių idėjų plėtrą. Centro veiklomis numatyta modernizuoti jau turimą unikalią mokslinių tyrimų infrastruktūrą: didelės galios femtosekundinį lazerinį kompleksą NAGLIS bei Organinės fotonikos technologijų kompleksą. Planuojama įsteigti dvi naujas eksperimentines laboratorijas: kvantinių technologijų laboratoriją superlaidžių mikrobangų mikrorezonatorių, kvantinių stiprintuvų bei mikrobangų detektorių tyrimams ir taikymams bei specializuotą biomedicinos fizikos laboratoriją jonizuojančios spinduliuotės sąveikos su biologiniais objektais tyrimams.

Tikimasi, kad šis centras taps ne tik mokslo lyderystės, bet ir pramonės inovacijų varikliu, užtikrindamas produktyvią sąveiką su Lietuvos aukštųjų technologijų ir lazerių pramone.

Projektą įgyvendina: VU Fizikos fakulteto Lazerinių tyrimų centras, Fotonikos ir nanotechnologijų institutas, Taikomosios elektrodinamikos ir telekomunikacijų institutas, Cheminės fizikos institutas, Teorinės fizikos ir astronomijos institutas; Chemijos ir geomokslų fakulteto Chemijos instituto, Organinės chemijos katedra ir Taikomosios chemijos katedra; Medicinos fakulteto, Biomedicinos mokslų instituto, Fiziologijos, biochemijos, mikrobiologijos ir laboratorinės medicinos katedra.

Ekscelencijos Centro mokslinis vadovas – Prof. Audrius Dubietis

Projekto uždavinių moksliniai vadovai: Prof. Mikas Vengris, Dr. Domas Paipulas, Dr. Mantas Grigalavičius, Dr. Karolis Kazlauskas, Prof. Mangirdas Malinauskas, Prof. Gintautas Tamulaitis, Prof. Roland Tomašiūnas, Prof. Darius Abramavičius.

Projekto vykdymo laikotarpis: 2023-07-04 iki 2027-12-31

Bendra projekto vertė – 5,5 mln. EUR

Siekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, Universiteto tinklalapiuose naudojame slapukus. Tęsdami naršymą jūs sutinkate su Vilniaus universiteto slapukų politika. Daugiau informacijos